הפלות ספונטניות הינו מונח המתאר הפסקת הריון עצמוני עד לשבוע 20 להריון.
10-20% מכלל ההריונות עלולים להסתיים בהפלה.
בכ 2% מהזוגות יש הפלות חוזרות (כ 3 הפלות או יותר [1] ).
הריונות כימים מהווים כ 50-75% מכלל ההפלות. מצב זה מתרחש לעיתים ללא מודעות האישה כאשר ההריון אובד מיד לאחר ההשתרשות ומוביל לדימום הנחשב למחזור.
רוב ההפלות הספונטניות מתרחשות עד לשבוע 13. ישנן סיבות שונות להתפתחותן של הפלות:
גורמים הורמונאלים
רמות פרוגסטרון נמוכות בעקבות חולשה של הגופיף הצהוב שלא מפריש רמות פרוגסטרון תקינות. לרוב אצל נשים עם בעיה כזו השלב מזמן הביוץ ועד לוסת יהיה קצר. ניתן לברר את תפקודו של הגופיף הצהוב בבדיקת דם לפרוגסטרון. בעיות בבלוטת התריס גם יכולות להשפיע על יכולת תוצאות ההריון ולגרום להפלה.
גורמים מבניים
מבנה הרחם או מומי רחם יכולים להפריע להתפתחות העובר ולגרום להפלה. אבחנה בעזרת צילום רחם או היסטרוסקופיה יכולה לברר אם זהו המצב הגורם להפלה. לעיתים נוצרת אי ספיקת צוואר רחם והטיפול המוצע הינו תפירה של צוואר הרחם.
גורמים כרומוזומאלים
ליקוי כרומוזומאלי שכיח ככל שעולה גיל האישה. הבעיה לרוב נובעת עקב פגם בביצית או בזרע ולכן תהליך חלוקת התאים משתבש, המבנה הכרומוזומאלי של העובר לקוי והעובר לא שורד. לקויים כרומוזומליים יכולים להתבטא גם בהימצאות שק הריוני ללא עובר, משום שהעובר לא נוצר כלל או בגלל שהוא הפסיק להתפתח בשלב מוקדם מאד ואז ההמלצה היא על הפסקת הריון יזומה באמצעות גרידה.
גורמים אוטואימונים
נשים מסויימות מפתחות נוגדנים התוקפים את העובר ומונעות ממנו להתפתח. נוגדנים אלו מובילים ליצירת קרישי דם בכלי הדם המובילים לשיליה ומפריעים להתפתחותו של העובר.
זיהומים
הפלות טבעיות עלולות להגרם ע”י זיהומים. לרוב המקרה חד פעמי בו נדבקה האם בזיהום בשלב ההתחלתי של ההריון. זיהומים כגון קלמידיה, CMV , הרפס גניטלי עלולים להגביר סיכון להפלות לכן חשוב להבדק לפני הכניסה להריון ולטפל במידה וקיים זיהום ע”מ למנוע הפלה.
גורמים בקרישת הדם
ניתן לחלק את בעיות הקרישה לגורמים מולדים או נרכשים .
בין הגורמים המולדים ניתן למנות מקרים כגון: מוטציה בפקטור 2 (פרותרומבין 20210), נוכחות גן Factor 5 Leiden , חוסר פרוטאין S או C פגם באנזים MTHFR ועוד.
בין הגורמים הנרכשים ניתן למנות נוכחות Lac ותסמונת APS עליה ארחיב מעט:
APS– Antiphospholipid Syndrome זהו מצב בו מתפתחים נוגדנים כנגד חלבוני מערכת הקרישה ( APLA ) הגורמים לקרישיות יתר. המחלה יכולה להיות ראשונית או מישנית ללופוס ומחלות רקמות חיבור שונות. 2-12% מהאוכלוסיה הבריאה יציגו את הנוגדנים הללו. למרות שהמצאות נוגדני APLA מקושרת קלינית לסנדרום, עדין לא ידוע בוודאות אם הם קשורים באופן ישיר ליצירת הסנדרום או שהם מופיעים משנית לו. הסימנים הקלינים של APS הם: טרומבוזות ( DVT ), שבץ, אנמיה וירידה בטסיות, בעיות עור, הפלות חוזרות ועוד.
כ 15% מכלל הסיבות להפלות חוזרות קורות עקב סינדרום APS . קיום נוגדנים אלו יכולים לגרום ל-
בעיות בזרימת דם בשיליה עד כדי מוות העובר ( IUFD )
לחץ דם הריוני מוקדם
IUGR (עובר מתחת לאחוזון 10 של משקל לפי גיל ההריון)
הטיפול לרוב יכלול תרופות נוגדות קרישה כגון זריקות קלקסן, קומדין. ישנם דיווחים כי בנשים עם הפלות חוזרות שנטלו תרופות אלו במהלך ואף לפני ההריון חל שיפור מ 40% ל 70-80% בשיעור הלידות הבריאות. המלצות לתרופות נוספות למצב זה כוללות סטרואידים, תרופות מדכאת מע’ חיסון, IVIG . כדאי לציין כי לאנשים עם תסמונת זאת מומלץ להימנע מהמצבים הבאים:
– שכיבה ממושכת.
– טראומה.
– ניתוחים.
– טיסות ממושכות.
– עשן סיגריות.
– השמנת יתר.
– נטילת גלולות למניעת הריון.
– נטילת הורמונים תחליפיים.
הראיה הסינית להפלות
הפלה ע”פ הרפואה סינית נגרמת עקב חולשת מרידיאני Chong-Ren אשר לא מצליחים לעגן את הדם ולהזין את העובר. מרידיאן Chong נחשב “לים הדם” ואילו מרידיאן ה Ren שולט על העובר, לכן במצב של חולשת צ’י ודם, חולשת כליות, חום בדם, תקיעות צ’י הכבד או טראומה חיצונית תיפקוד מרידיאני Chong-Ren עלול להפגע ועלולים להופיע דימומים במהלך ההריון עד כדי הפלה. מצב זה מתואר בכתבים הסינים העתיקים תחת קטגוריות “כאב בטן במהלך הריון”, “דימומים במהלך הריון” או “עובר לא שקט”.
אחת מאסטרטגיות הטיפול השכיחות במצבים אלה היא תמיכה בטחול- כליות כיוון שהם מיצגים את הצ’י הפוסט והפרה נטאלי, גישה זו נתמכת ע”י מספר רופאים גניקולוגים סינים לאורך ההיסטוריה לדוגמא:
בספר Fu Ren Gui נאמר: “הכליות שולטות על הרחם ומתבטאות בגב התחתון. בנשים הרות תלונה על כאב גב חמור עלולה להעיד על הפלה”.
בספר Tai Chan Miao Shu נאמר: “חולשה קונסטיטוציונית, חסר בטחול והקיבה הינם השורש למחלות בהריון ובעובר”. ואילו Fu Qing Zhu טען כי “חיזוק האנרגיה הפרה ופוסט נאטליים, דהיינו Sp-Kd , יכולים לעגן את צ’י ודם העובר”.
בסיס התיאוריה
בעיה כרומוזומאלית בעובר היא אחת מהסיבות השכיחות להפלות. הכליות משויכות אל העובר, הן מהוות את המקור ל Tian Gui , מספקות את תמצית החיים (Jing) לעובר ע”מ שיוכל להתפתח ולשגשג. העברת התמצית מתרחשת בעזרת הטחול והקיבה אשר מספקים צ’י ונוזלים כדי שדם ו jing יוכלו להזין את העובר. אם כך ניתן לאמר כי העובר והתפתחות ההריון תלויים בתאום ובאיזון בין צ’י הכליות (פרה נטאלי) וצ’י הטחול (פוסט נטאלי) והשפעתם על מרידיאני Chong-Ren. מוטציות גנטיות בעובר מיוצגות כמובן ככשל באנרגית הכליות ברמת ה Jing אך ניתן לאמר שמצב זה משלב גם חוסר איזון או חולשה בין יין וינג הכליות. חלוקת תא מצריכה בסיס מוצק וקבוע של Yuan qi המאפשר לתא ( המהווה יין או תמצית החיים) להתחלק. חולשה ב Yuan qi/ Yang qi או חולשה ביין גורמת לתא לאבד את זהותו האמיתית, את הדאו שלו, ולייצר שינויים כרומוזומליים הגורמים לעובר לא להתפתח כיאה לחוקי הטבע המיחלים להרמוניה.
הראיה הקונבנציונאלית לברור הפלות חוזרות בשנים האחרונות מסתמכת בעיקרה על בדיקות דם לברור מידת הקרישיות (בעיה שמקורה יכולה להיות גנטית כגון: פגם באנזים MTHFR או נרכשת כגון: תסמונת APS ). קרישיות יתר ניתנת להבנה ע”י כך שהטחול לא מצליח לבצע טרנספורטציה של צ’י דם כיאות אל העובר דרך מערכת מרידיאני Chong-Ren . כמובן שדיסהרמוניה ב Chong ( מרידיאן המסמל נשיאה ותנועה של צ’י, דם וחיים) משפיעה ו/או מושפעת מתקיעות הזרימה של צ’י ודם הכבד בכל הגוף. הכתבים העתיקים מדברים על החודש הראשון להריון כחודש הנשלט ע”י הכבד. חודש זה מאופיין בהתכנסות דם אל הרחם להזנה של הרירית והעובר. כאשר יש בעיה בתנועת צ’י הכבד ויכולת שחרור הדם אל הרחם או חולשה באיכות הדם וחוסר הזנה אל רירית הרחם, עלולים להיתקל במצב של הריון שלא מתפתח בשבועות הראשונים שלו. לדוגמת הריון כימי, או הריון שמפסיק להתפתח מיד לאחר בדיקת דופק. כלומר עלינו לשים לב בשלבים אלו אל מצב התמצית, הדם ותנועתם אל הרחם להזנה.
טיפול
למרות כל מה שנאמר עד כה יש לבצע דיפרנציאציה מתאימה לכל מטופלת ולשלב אסטרטגיה זו כחלק מפורמולה כללית.
פורמולה אפשרית התומכת בטחול ובכליות כבסיס לטיפול בהפלות חוזרות הינה Shou tai wan si jun zi tang jia jian:
Tu Si Zi 15 (בעל אפקט דמוי אסטרוגן, בנוסף מעלה רמות אנדרוגנים ותומך בטסטוסטרון ופרוגסטרון)
Sang Ji Sheng 15
Xu Duan 18
Dang Shen 30
Bai Zhu 10
Huang Qin 10
Shan Yao 15
E jiao 10
פורמולה זו מכילה צמחים מחזקי יין וינג כליות ותומכת בצ’י הטחול. בחולשת טחול יש לשקול להוריד EJiao כיוון שהוא דביק ועלול לפגוע בטרנספורמציה. חולשת יין ונוזלים ניתן להחליף את Dang Shen ב Tai Zi Shen .
מודיפיקציות אפשריות:
כאבי בטן: Bai shao 15, Zhi gan cao 6
כאבי גב תחתון: Du Zhong הצמח יכול להפיג התכווצויות ברחם וכך גם לשמור על העובר
בחילות מחולשת טחול: Su Geng10, Sha ren 6, Chen pi10, Zhu ru 10
דימום במהלך הריון מחסר יין וחום בדם: Nu zhen zi 15, Han lian cao 20, Sheng di10
במידה והדימום מקורו בחום רב נוסיף Zhu ma gen 10,Ce bai ye 10, Di yu 10, xian he cao 15
מחקר לדוגמה:
מחקר סיני בצמחים [2] שנעשה בסין בשנת 2000 בדק את האסטרטגיה של תמיכה בטחול והכליות בנשים שהרו. הנשים היו לאחר מציאת דופק באולטראסאונד או בהריון עד שבוע 12 אשר תלונתן העיקרית היתה כאב גב המושך מטה או כאב גב תחתון המלווה עם דימום רחמי.
קבוצת הניסוי (52 נשים) קיבלה פורמולת צמחים המכילה:
Dan shen 20, shan yao 20, Chao bai shao 15, Zhi gan cao 6, E jiao 12, Chao bai zhu 15, Chao Du zhong 15, Tu si zi 15, Sang ji sheng 15, Zhu ma gen 12, Su geng 6, Chao huang qin 9
מודיפיקציות
חולשת טחול: Dang shen 30, Huang qi 30-40, Sheng ma 6
חולשת דם: Shu di 15, Xian he cao 15
חסר יין: Han lian cao 12, Nu zhen zi 12
כאב בטן: כמות Bai shao עלתה עד 30 גרם
דימום רחמי: Ce bai ye 15, sang ye 15
קבוצת הבקרה (30 נשים) טופלה בעזרת זריקות פרוגסטרון 20 מ”ג יומיות ובתוספת ויטמין E .
קורס טיפול נחשב לעשרה ימים.
תוצאות המחקר:
בקבוצת הניסוי 30 נשים נרפאו, 18 חל שיפור בכמות הדימום, 4 נשים ללא הצלחה. סוכם כי 92% מהנשים הוטבו
בקבוצת הבקרה 5 נשים נרפאו, 15 נשים חלה הטבה, 10 נשים ללא הצלחה. סוכם כי 67% מהנשים הוטבו.
דיקור למצבי חולשת טחול כליות:
אחת הקומבינציות האפקטיביות של מסטר Dong לחולשת טחול כליות היא דאו מה 88-01 הנקראת passing through kidney. קומבינציה זו מכילה 3 נקודות דיקור על מרידיאן הטחול. מסטר דונג נהג לחזק את הכליות ע”י שימוש בנקודות על מרידיאן הטחול- פוסט נטל לתמיכה בפרה- נטל.
מיקומם:
- 88.09 Tong Shen פרוקסימלית לחלק העליון המדיאלי של הפטלה
- 88.10 Tong Wei –שני צון פרוקסימלית ל 88.09
- 88.11 Tong Bei – שני צון פרוקסימלית ל 88.10
הנקודות ממוקמות על ערוץ הטחול
אזור שליטה: כליות
אינדיקציות: קושי וכאב במתן שתן, אינפוטנציה, שפיכה מוקדמת, נפריטיס, בצקות, סוכרת, כאבי גב תחתון או בעיות פרקים עקב רוח או לחות וחולשת צ’י כליות, לויקוריאה לבנה / אדומה, כאב ברחם, דימומים והפלות. נקודות אלו יכולות לעגן את צ’י הכליות והטחול. הנקודות מותרות לשימוש במהלך הריון ומנסיוני יעילות לסוכרת, הפלות חזרות, לחץ דם גבוה בהריון ובצקות.
דיקור: מסורתית נהגו לבחור ב 2 נקודות מתוך השלושה בכל גפה. עומק דיקור 0.5-1 צ’ון.
אל השילוב הנ”ל ניתן להוסיף נקודות אדמה כגון Sp3, Kd3 לתמיכה ועיגון צ’י האם והעובר, ונקודות מרגיעות כגון Ht 7, Yin tang על מנת לתמוך בדם ובנפש לביסוס הקשר בין האם לעובר.
בנשים עם הפלות חוזרות מיד עם היוודע ההריון רצוי לתמוך בעזרת דיקור לפחות פעמיים בשבוע וללוות את האישה בפורמולה מתאימה עד לתום הטרימסטר הראשון. מטרימסטר שני לערך ניתן לצמצם את הטיפולים בדיקור ולבצעם אחת לשבועיים או שלושה כתחזוקה. יש לקפיד על הדרכה לתזונה ואורח חיים בריא שיתמכו באיברי כליות וטחול תוך כדי מניעת תזונה קרה העלולה להכניס קור אל הרחם. טרימסטר הראשון לרוב מלווה במועקה וחשש גדול מצד האישה ובמקביל עלינו לדאוג לבחור נקודות מרגיעות נפש ומחברות את האם אל עובר באמצעות מרידיאן ה bao mai.
עד מתי נלווה את הטיפול בעזרת צמחים? הטיפול יעיל בשלבים ההתחלתיים כאשר קיים חשד להפלה ( מיד עם הופעת דימום או כאב בטן) או כשיש היסטוריה של הפלות חוזרות, אז יש לתמוך בהריון בעקביות כבר בשבועות הראשונים עד לסיום השליש הראשון. יש לברר אם האישה כבר מקבלת מדללי דם כגון זריקות קלקסן ולהתאים את הצמחים בהתאם. על המטופלת להיות במעקב רפואי כולל אולטראסאונד ובדיקות דם לברור ערכי הבטא. במידה והתפתחות העובר נעצרת ורמות הבטא HCG יורדות בהדרגה, יש להפסיק מתן צמחים.
הטיפול בהפלות חוזרות מתאגר ומלווה בקשיים נפשיים למטופלת ולמטפל עצמו אך אין שמחה גדולה יותר מאשר לסיים את ההריון באישה וילד/ה בריאים.
לקריאה נוספת:
טיפול בהריון בנקודות לא שגרתיות
[1] המרכז הרפואי תל השומר, מרפאת הפלות חוזרות
[2] Bao tai tang zhi liao xian zhao liu chan 52 li, journal of ZheJiang college of TCM, 6.2000