היפוגונדוטרופיק היפוגונדיזם, הינו מצב מולד, ללא סיבה ברורה, בו חוסר הפרשת הורמוני FSH, LH מבלוטת יותרת המוח (ההיפופיזה) מביא לחוסר פעילות של השחלות בנשים והאשכים בגברים. בנשים, כיוון שרמות האסטרדיול נמוכות ההתפתחות המינית תהיה מאוחרת, יהיו הפרעות מחזור, לרוב תופיע אמנוריאה. בגברים כיוון שרמות הטסטוסטרון נמוכות, ההתבגרות המינית תהיה מאוחרת, האשכים יהיו קטנים וספירת הזרע תהיה נמוכה.
ורד סיפרה כי עברה שלוש הזרעות בעקבות טיפול הורמונאלי של מנופור 75-112.5 יחידות, אולם לא נקלטה להריון. ורד הופנתה על ידי רופא הפריון שלה להתחיל טיפולי הפריה חוץ גופית ובעקבות המלצה הגיעה אלי לשלב דיקור סיני במקביל. במהלך התשאול הסבירה ורד כי הוסת מעולם לא היה סדיר. וסת ראשונה הגיע בגיל 18 ועד גיל 22 קיבלה רק פעמיים באופן טבעי. בברור שעשתה נמצא כי היא סובלת מאמנוריאה על רקע היפוגונדוטרופיק היפוגונדיזם. גדילת העצמות והתפתחותה המינית החלו מאוחר, בערך בגיל 18.
הפרופיל ההורמונאלי: FSH 1.3, LH 0.2, E2 <70, Progesterone 1.7, TSH 1.2, Prolactin 176. ניתן להבחין כי ערכי הגונדוטרופינים בעת הבדיקה נמוכים מהמצופה. הוסת כיום אדום, קרישים מעטים, מאז הטיפולים ההורמונאליים מופיעים כאבי מחזור במהלך היום הראשון של הוסת ובביוץ. עצבנות וכאבי ראש יכולים להופיע לפני הוסת. כששאלתי את ורד לגבי מערכת העיכול ציינה שהכל תקין אולם לפני גיל 18 היתה בתת משקל. תזונתה מורכבת בעיקר ממוצרי חלב, סוכרים וקמח לבן וכמובן ששונתה בהתאם להנחיותי.
לשון- רחבה, פיפלות אדומות בהיקף, חיפוי לבן דביק, דופק- מתגלגל.
אבחנה: Kidney jing deficiency, Spleen qi deficiency, Dampness, Liver qi stagnation
ורד החלה פרוטוקול קצר עם מנופור 150 יחידות לחמישה ימים, וכיוון שהשפעת הזריקות היתה מינימלית הועלה המינון ל 225 יחידות. נפגשנו ביום מחזור תשיעי ולאור התגובה האיטית לתרופה ניתן טיפול הכולל: St 29 Moxa & electro, Cv6,4, Sp4, Pc6, Sp6,9. מטרת הטיפול היתה לאזן את מרידיאני Chong-Ren ולהניע דם במחמם תחתון על מנת לתמוך בגיוס הזקיקים ועיבוי רירית הרחם. מרידיאן ה Chong מהווה את הבסיס והעוצמה לחיים, ממנו אנו מונעים ומסוגלים לתת צ’י בסיסי ליצור חיים. לכן בשלב גיוס זקיקים ותמיכה ברירית הרחם אני נוהגת לשלב את נקודת הפתיחה Sp 4. ורד הגיעה לטיפול פעמיים בשבוע על מנת לקבל תמיכה מקסימאלית לתהליך. לקראת השאיבה נצפו חמישה זקיקים אולם נשאבו שתי ביציות ואחת הופרתה והוחזרה לרחם.
ביום ההחזרה לפני ההליך נפגשנו, מטרת הפגישה היתה להרגיע את ורד שהתאכזבה ממהלך הפרוטוקול ותוצאותיו, להזרים דם אל מחמם תחתון. נקודות הדיקור שנבחרו היו: 4 gates, St 36, Cv 6, St 28, Sp6,10, Gv 20, Yin Tang. לצערי הטיפול לא צלח וורד קיבלה וסת.
במהלך חודש ההפסקה החלה ורד ליטול פורמולת צמחים המכילה:
Shu di, Shan yao, Shan zhu yu, Mu dan pi, Bai shao, Tu si zi, Fu ling, Yin yang huo, Bai zhu, Dang shen, Li zi he.
טיפולי הדיקור בוצעו אחת לשבוע עד לתחילת הפרוטוקול השני. הפרוטוקול השני היה גם הוא קצר אולם לאור התגובה הקודמת, החל ממינון גבוה יותר של 375 יחידות. ביום השישי למחזור נפגשנו. לאחר חמישה ימי הזרקות ערכי הדם היו מעט נמוכים מהמצופה: E2 371, P 2.3, Lh 0.5. ורד הגיעה נסערת ומודאגת לגבי תגובתה לפרוטוקול. הטיפול שניתן היה: Sp6, Kd 3, Liv 3, Cv6,4, St 29. לורד נשאבו בסיום הפרוטוקול שלוש ביציות. שתיים הופרו והוחזרו לאחר שלושה ימים אל הרחם בגודל של 5,7 תאים.
ביום ההחזרה נפגשנו לפני ההליך. נקודות שנבחרו: cv6,4, St36, Kd3, Li4 (right), Liv 3 (left), Sp6. מטרת הפגישה היתה להרגיע את ורד, לווסת את תנועת צ’י הכבד, להניע דם ברחם וכך להפחית את התכווצויות שרירי הרחם לפני החזרה. לאחר חמישה ימים הגיעה ורד לטיפול נוסף סמוך אל מועד ההשתרשות. נקודות הטיפול שנבחרו היו: Liv 3 (Left), Pc6 (right), Kd 7, Sp 9, Yin Tang
לשמחתנו הטיפול הצליח ותוצאת הבטא היתה חיובית!
לסיכום: רפואה סינית הינה טכניקת טיפול יעילה היכולה לתמוך בתהליך ההפריה החוץ גופית, לטפל בתופעות הלוואי שלה, להרגיע את הסערות הרגשיות הנובעות מהתהליך ולשפר את סיכויי ההריון.
לקריאה נוספת:
שילוב דיקור סיני בטיפולי פוריות
רפואה סינית במהלך טיפולי פוריות – סיפור המקרה של הילה ובעלה