מהם ההורמונים המשפיעים על פוריות האישה?
רמות ההורמונים באישה משתנות בהתאם לשלב במחזור החודשי. קיים שוני הורמונלי בין השלב הראשון עד לביוץ שבו האסטרוגן דומיננטי, לבין השלב שלאחר הביוץ שבו הפרוגסטרון דומיננטי. להלן הסבר אודות שמות ההורמונים ותפקידם במחזוריות האישה:
אסטרוגן ההורמון הנשי:
גוף האדם מייצר כ 25 סוגים שונים של אסטרוגן העיקריים בהם הם אסטרדיול, אסטריול ואסטרון. בפרופיל ההורמונלי בודקים את ערך האסטרדיול [בבדיקות הדם מסומן כ Estradiol, E2]. הורמון זה מופרש מהשחלה של האישה מתאים שנקראים גרנולוזה כתגובה להפרשת הורמון ה FSH מבלוטת ההיפופיזה במוח. האסטרוגנים הם ההורמונים העיקריים והחשובים בגוף האישה, חשובים להתבגרותה המינית, לשמירה על צפיפות העצם, שמירה על הלב וכלי הדם וחיוניות העור. בנוגע למחזור האישה אסטרוגן חשוב לעיבוי רירית הרחם על מנת לקלוט הריון. חסר באסטרוגן המתרחש בגיל המעבר, עלול להוביל לסימני יובש בעיקר בנרתיק. בימים הראשונים למחזור האישה, רמות האסטרוגן נמוכות ומגיעות ל-200-50 pg/ml (פיקוגרם למ”ל). ככל שימי המחזור מתקדמים, רמת האסטרוגן תעלה ותגיע לשיא לקראת הביוץ. תהליך זה יאותת לבלוטת ההיפופיזה במוח להפריש את הורמון ההצהבה [LH] על מנת לגרום לביוץ.
FSH- Follicle Stimulating Hormone -הורמון מגרה זקיקים:
הורמון זה מופרש מההיפופיזה (יותרת המוח) ואחראי על גיוס הזקיקים בשחלה. חשיבותו בבדיקה היא לבחון את הרזרבה השחלתית של האישה, כלומר זהו אומדן כללי לכמה ביציות נותרו בשחלות וכמה האישה פוריה. כתוצאה מהפרשת FSH השחלה מגייסת זקיקים ומייצרת אסטרדיול. בתחילת המחזור כיוון שרמות האסטרדיול נמוכות המוח מקבל איתות להפריש FSH. בין האסטרדיול להורמון ה FSH קיים משוב שלילי שעיקרו כך: כאשר רמת האסטרדיול נמוכה רמת ה FSH המופרשת מתעצמת וגדלה, וכאשר רמת האסטרדיול גבוהה רמת ה FSH יורדת. ערכו של ה FSH בפרופיל ההורמונלי צריך להיות עד 10 , אולם בגלל השפעתו על האסטרוגן, יש להשוות את רמתו לתוצאת האסטרדיול שבשלב זה צריכה להיות קטנה מ 200.
AMH- Anti Mullerian Hormone הורמון אנטי-מולריאני:
הורמון AMH מיוצר מהזקיקים הקטנים שקוטרם קטן מ 8 מ”מ. כמותו נמצאת ביחס ישיר בהתאם לכמות הזקיקים שנמצאים בשחלה, על כן רמתו בדם תעיד לנו על הרזרבה השחלתית. כלומר זהו מדד המעריך את כמות הביציות שנותרו לאישה בשחלות ואת תגובתה לטיפולי פוריות. אנו נולדות עם 1-2 מליוני ביציות בשחלות, עד הבגרות המינית נותרות כ 400 אלף ביציות ובאופן טבעי ככל שאנו מתבגרות, כמות הביציות מתדלדלת. זהו תהליך טיבעי. את בדיקת ה AMH ניתן לבצע בכל יום במחזור כיוון שייצור ההורמון לא תלוי בימי המחזור החודשי, רמתו קבועה לאורך כל החודש.
רמות AMH בנשים:
- מעל 1 ננוגרם/מ”ל נחשבים לתקינים.
- מעל ל 3.5 ננוגרם/מ”ל תקינה אך מאפיינת נשים עם שחלות פוליציסטיות או נשים שעלולות להגיב בגירוי יתר בטיפולי פוריות.
- בין 0.7-0.9 ננוגרם/מ”ל עדיין נחשבת לטובה אך מתחילה להעיד על ירידה ברזרבה השחלתית.
- בין 0.3-0.6 ננוגרם/מ”ל מעיד על מספר נמוך של ביציות
- פחות מ-0.2-0.3 ננוגרם/מ”ל מצביעה על מצב של כמות ביציות מאוד נמוכה.
בנימה אישית- במידה ורמת ה AMH שלך יצאה נמוכה ואת בטיפולי פוריות, זיכרי שמה שחשוב הוא תגובתך לטיפול. איכות הביציות לא נקבעת על ידי רמות ה AMH אלא רק הכמות! איכות הביציות קשורה באופן טבעי לגילך. צריך ביצית אחת טובה ומנצחת להביא חיים לעולם!
LH – Luteinizing Hormone הורמון ההצהבה, הורמון מחלמן:
הורמון זה מופרש מההפופיזה (יותרת המוח), ואחראי על ייצור אנדרוגנים בשחלה. אנדרוגנים הם הורמונים שמהם מיוצרים האסטרדיול, הפרוגסטרון והטסטוסטרון. בנוסף, הורמון ההצהבה ( LH ) גורם להבשלת הביצית לפני יציאתה מהשחלה ולביוץ ( הביצית משתחררת מהשחלה לכיוון החצוצרה). רמת LH בימים הראשונים למחזור נעה בין 2-12.
פרוגסטרון Progesterone ההורמון העיקרי לאחר ביוץ:
הורמון זה דומיננטי בחלקו השני של המחזור- לאחר הביוץ. הפרשתו מהשחלה מתבצעת לאחר עליה גבוהה של LH שגורם לביוץ. תפקיד הפרוגסטרון הוא לשנות את מבנה רירית הרחם על מנת לאפשר השתרשות עובר ברחם. הפרוגסטרון גורם לכך שנפח כלי הדם ברירת גדל ובלוטות בה יתמלאו גליקוגן ( סוכר להזנת התאים של העובר המשתרש). בנוסף נוכחותו מייצבת ומונעת התכוצויות רחם על מנת לאפשר השתרשות וקליטה של הריון. ערכים תקינים בימים 3-5 למחזור צריכים להיות נמוכים מ 1.5nmol/l .
טסטוסטרון Testosterone ההורמון הגברי:
טסטוסטרון נחשב להורמון הגברי אך מיוצר בכמות קטנה גם בנשים. טסטוסטרון מופרש מהשחלה בהשפעת הורמון ההצהבה ( LH ), רמתו במהלך הפרופיל ההורמונלי קטנה מ 2.6. בנשים עם שחלות פוליציסטיות לעיתים נוכל למדוד ערכים גבוהים יותר של אנדרוגנים וטסטוסטרון וזו תהיה הסיבה לכך שהן תצגנה שיעור יתר ואקנה בשכיחות מעל הממוצע.
פרולקטין Prolactin ההורמון ליצור חלב אם:
מופרש על ידי ההפופיזה, אחראי על התפתחות בלוטות חלב בשד לצורך הנקה. ערכים גבוהים שלו עלולים לדכא הפרשת FSH, להפריע לביוץ ולגרום לאל וסת, על כן נבדק במהלך ברור פוריות.
הורמון מעורר בלוטת התריס TSH -Thyroid Stimulating Hormone
זהו הורמון המופרש מההפופיזה ושולט על הפרשת התירוקסין מבלוטת התריס. הפרשתו קובעת את קצב חילוף החומרים בגוף. ההמלצה של האיגוד האמריקאי לבלוטת התריס לנשים המתכננות הריון היא שערכו של ה TSH יהיה נמוך מ mIU-L2.5. לכן למרות שהטווח התקין של TSH בנשים הוא עד mIU-L4.6 ישנם רופאי פוריות שיעדיפו לטפל ולהוריד את רמתו אל מתחת ל 2.5mIU-l.