כמטפלת ברפואה סינית המתמחה בנשים, אני מקבלת פניות רבות מלקוחות לטיפול דיקור סמוך להחזרת העוברים. הבקשה מובנת כיוון שבשנים האחרונות, בעקבות מחקרים רבים, אשר הצביעו על עלייה בסיכויי ההריון בנשים שקבלו דיקור סיני ביום החזרת העוברים, עלתה המודעות לנושא. אחד המחקרים האחרונים בנושא פורסם בינואר 2015. המחקר מצא כי טיפול ברפואה סינית מעלה את הסיכוי להריון פי שתיים בתוך 3-6 חודשי טיפול לעומת טיפול מערבי הורמונאלי בלבד[1]. כבר בפנייה הראשונה אלי, אני מנסה להבהיר למטופלת כי רפואה סינית אינה שיטת טיפול המסתמכת על מפגש אחד או שניים סמוך להחזרה. יישום רפואה זו כאורח חיים נועד לשמר את הגוף באספקט פיזי ונפשי תקין על מנת לטפל במחלה קיימת או יתרה מזאת, למנוע התפתחות מחלה.נשים נולדות עם מאגר קבוע של 1-2 מיליון ביציות בזמן הלידה ובהגיען לגיל הבגרות נשארות כחצי מליון ביציות. במהלך חיי האישה יתרחשו כ 400 ביוצים, שאר הביציות מהמאגר נהרסות ונעלמות כל חודש. גיוס הביציות מתחיל כארבעה חודשים לפני הביוץ. הביצית בשלב הראשוני, מאוחסנת בשחלה כאשר היא מוקפת בשכבה חד תאית של תאי פרה- גרנולוסה שטוחים. בזמן מסויים מתחיל גיוס של מספר ביציות בו זמנית. תהליך זה כולל התמיינות ובנייה של תאים העוטפים את הביצית היוצרים סביבה מבנה של זקיק. נוזל המופרש מתאי הגרנולוסה יוצר חלל ( אנטרום), המגדיל את הזקיק עד לכשני סנטימטרים בממוצע לפני ביוץ. כיוון שתהליך גיוס הביצית וצמיחת הזקיק ממושך, קיימת חשיבות רבה לבצע טיפול ברפואה סינית לא רק סמוך להחזרה או במהלך הפרוטוקול ההורמונאלי אלא עוד לפניו, כהכנה לקראת ההפריה. במקביל, שמירה על אורח חיים בריא כגון: תזונה מגוונת העשירה בירקות, הפסקת עישון, ירידה במשקל יכולים גם הם לתרום לתהליך ולהגביר את תגובת השחלות לטיפול ההורמונאלי, לשפר את כמות הזקיקים, כמות הביציות וההפריות.
אחת הסיבות לאי פריון היא אי ספיקה שחלתית מוקדמת. נשים אלו מציגות תמונה של רזרבה שחלתית נמוכה כתגובה למהלך הטיפול בהפריה חוץ גופית. זהו מצב בו קיימת עליה ברמת הורמון מגרה זקיק FSH, ירידה ברמות האסטרדיול, הפרוגסטרון והטסטוסטרון עוד לפני גיל ארבעים. סימנים נוספים הכוללים ירידה בליבידו, מצב רוח ירוד ועייפות, נוצרים חלקם בעקבות ירידה באנדרוגנים עקב ניוון השחלה. בבדיקת דם, ערכו של הורמון ה- AMH יהיה קטן מ 1 ננוגרם למיליליטר ובדיקת אולטראסאונד של השחלה בתחילת המחזור, תהייה קטנה משבעה זקיקים. מצב מתקדם של רזרבה שחלתית נמוכה, יכול להוביל להופעת סימני מנופאוזה מוקדמת המאופיינים בהפסקת המחזור וגלי חום, הזעות ואינסומניה. מצב זה לעיתים הפיך והשחלה יכולה “להתעורר” ולחזור לתפקוד נורמאלי כולל הופעת מחזור וביוצים סדירים.
קלינית, נתקלתי גם בנשים עם רזרבה שחלתית נמוכה המציגות פרופיל הורמונאלי תקין ומחזור סדיר. נשים אלו מגיבות לטיפולי ההפריה החוץ גופית בגיוס מועט של זקיקים, אחוזי הפריות נמוך וכמות עוברים נמוכה.
גורמי הסיכון לפתח אי ספיקה שחלתית הם גיל האישה ( קיימת שכיחות מוגברת בין גיל 35-40) והסטוריה משפחתית קודמת. מנסיוני בקליניקה, נתקלתי בנשים עם אי ספיקה שחלתית לאחר:
1. תקופה של לחץ נפשי מוגבר/ טראומה
2. בעיות אוטואימוניות כגון: השימוטו, לופוס, דלקת פרקים, כרון, צליאק
3. תת פעילות בלוטת התריס, סוכרת
למרות כל מה שנאמר לעיל, חשוב לזכור כי הסיבות לאי ספיקה שחלתית מוקדמת לא ברורות והן כוללות גם סיבות גנטיות, חשיפה לרעלים ועוד.
בראיה אינטגרטיבית, הורמון מגרה הזקיק FSH המופרש מבלוטת יותרת המוח, גורם לשחלה לגייס זקיקים וכתוצאה מגדילתם מפרישים תאי הגרנולוסה העוטפים את הביצית אסטרדיול. ניתן אם כך לחשוב על הורמון זה כבעל אנרגיה חמימה המיוצג בראיה סינית כינג צ’י כליות או Yuan qi המוביל לייצור יין ( זקיק גדל, מתמלא בנוזל ומפריש אסטרדיול). במצב של כשל שחלתי, השחלה אינה מגיבה לרמות ה FSH המופרשות מן ההיפופיזה. גיוס הביציות נפסק והמחזוריות משתבשת. הזקיקים מהווים את פוטנציאל פוריות האישה ואת התמצית בראיה סינית. כאשר חלה הפרעה ביכולת ההזנה של ינג צ’י או Yuan qi , תמצית האישה לא תנוצל, הזקיקים לא יבשילו, ביוץ לא יתקיים ועל כן מחזוריות השחלה תפגע. הפרעה ביכולת ההזנה של הינג עלולה להגרם עקב:
1. מצבי חסר כגון: חולשת ינג כליות, חולשת יין כליות, חסר צ’י טחול, חסר צ’י כליות המובילים לחולשה בינג.
2. מצבי עודף: חסימה בתנועת צ’י או עודף לחות המונעים מהינג לזרום ולהזין את היין והתמצית.
אם נתבונן שוב במצבים השכיחים בהם נתקלתי המהווים זרז להופעת אי ספיקה שחלתית, נוכל לראות כי הגורמים לכך כללו מחלות אוטואימוניות, תת פעילות בלוטת תריס, סוכרת (המערבים לרוב מצבי חסר צ’י טחול/ כליות/ ריאות) או מצבי לחץ / טראומה ( היוצרים פגיעה בזרימת הצ’י). אפשר למצוא כאן שוב את הקשר בין פתולוגיות של חסר צ’י או סטגנצית צ’י כגורמים לאי ספיקה שחלתית.
בהתבסס על פתופיזיולוגיה זו, על מנת לתמוך בפעילות הורמונאלית של FSH לגייס זקיקים, עלינו לחשוב על טיפול באמצעות מספר עקרונות עיקריים:
- חיזוק צ’י כליות, טחול וריאות. איברים אלו אחראיים על ייצור צ’י ומזינים את הצ’י המקורי
- חימום ותמיכה בינג ( ניתן לתמוך בינג באופן ישיר או על ידי העשרת יין במקרים המתאימים). ינג הינו גורם חשוב בהבשלת הזקיק ובטרנספורמציה של פוטנציאל התמצית למיימד חומרי זמין כגון ביצית. לעיתים נשים עם חולשת ינג תצגנה תמונה של רמות FSH גבוהות עם מיעוט זקיקים ואחוזי הפריה נמוכים.
- ויסות תנועת צ’י במחמם המשולש. מחמם המשולש מפיץ את ה Yuan qi מהכליות אל נקודות המקור על מנת לאפשר לאברי Zang Fu לתפקד. שמירה על זרימת צ’י חופשית במחמם המשולש מאפשרת לצ’י המקורי להגיע אל האיברים, לתמוך בתמצית ולאפשר גדילת זקיקים.
ברפואה סינית ההתייחסות לאי ספיקה שחלתית מוקדמת מוגדרת כחולשה בתמצית. לרוב יתלוו לאבחנה זו מספר פתולוגיות שכיחות כגון:
1. תקיעות צ’י הכבד
2. חסר צ’י כליות, חולשת yuan qi
3. חסר יין כליות
4. חסר ינג כליות
5. חסר צ’י טחול
6. חסר דם בכבד
7. לחות חמה במחמם תחתון
הטיפול בפתולוגיות אלו מצריך זמן על כן חשוב להתחיל לטפל בהם עוד לפני הפרוטוקול ההורמונאלי.
להלן סיפור מקרה המבהיר את חשיבות התמיכה ברפואה סינית כהכנה לקראת טיפולי הפריה חוץ גופית:
אישה בת 38 נשואה מנסה להרות כשנה וחצי. לפני שהגיעה אלי עברה שלוש הזרעות הורמונאליות עם גונל 75 יחידות. כיוון שלא נקלטה בהמלצת הרופא החלה בטיפולי הפריה חוץ גופית. הזוג עבר שלושה טיפולי הפריה עם פרוטוקול קצר של גונל ומנופור במינונים הדרגתיים עולים של 225 עד 450 יחידות. בשני הטיפולים הראשונים נשאבו 2 ביציות ובטיפול ההפריה האחרון הזקיקים היו ריקים. בנקודת זמן זו החליטה המטופלת לבצע הפסקה ולפנות אלי לטיפול שכלל מתן צמחי מרפא ודיקור סיני. במקביל החלה ליטול תוסף DHEA 75 מ”ג ביום. נטילת DHEA נועדה לשפר את הפעילות השחלתית. מומלץ ליטול את התוסף לתקופה של שלושה חודשים לפחות.
בתשאול: הוסת סדירה, כל 28 יום, נמשכת 4 ימים בצבע אדום. ביום ראשון למחזור לפעמים מופיע כאב ראש ברקות. היציאות סדירות. קיימת נטיה לטחורים מדממים. סובלת מרתיעה מקור. לשון ורודה חיוורת רטובה, סימני שיניים. דופק דק.
פרופיל הורמונאלי:
E2-190, FSH-4.9, LH-5, TSH-1.14, T4- 13.6, Progesteron-2.
הפרופיל ההורמונאלי תקין. רמות ה FSH תקינות
פרט לפרופיל ההורמונאלי הסטנדרטי, נבדקה גם רמת ה AMH. זהו הורמון המופרש מקבוצת הזקיקים הקטנים ומשקף את כמות הרזרבה השחלתית. ככל שעולה גיל האישה כך רמות ה AMH פוחתות. רמה מעל 1 ננוגרם למיליליטר נחשבת תקינה. רמה מתחת ל 0.5 ננוגרם למיליליטר נחשבת נמוכה ואילו מתחת ל 0.2 ננוגרם למיליליטר נחשבת לנמוכה מאוד. אצל מטופלת זו ערך ה AMH היתה 0.14. למרות הערך הנמוך המעיד על מאגר ביציות מועט בשחלה, עלינו לזכור כי אין מן הנמנע לבצע טיפולי הפריה היות ומה שחשוב באמת הינה התגובה לטיפול המוצע.
אבחנה סינית: חולשת צ’י טחול כליות. חסר ינג כליות.
אסטרטגית טיפול: תמיכה בצ’י טחול כליות, חימום ותמיכה בינג.
פורמולה: לקיחת אבקת צמחים
Shu di, Shan yao, Yin yang huo, Tu si zi, Dang gui, Dang shen, Chai hu, Rou gui
הפורמולה הינה מודיפיקציה של Ding Jing Tang אשר נועדה לטיפול במחזור לא סדיר. הפורמולה הבסיסית מכילה צמחים התומכים בכליות ומווסתים את צ’י הכבד. כיוון שבמקרה הנ”ל האישה הציגה סימני חולשת ינג מובהקים, הוספתי Yin yang huo המחזק ינג כליות, תומך ביין ובתמצית. צמח זה בעל איכות מייבשת, לכן עלינו להזהר בבחירתו במצבי חסר יין עם חום מדומה- מצב שלא קיים במקרה זה.
Rou gui הינו הצמח העיקרי לדעתי המחזק את אש ה- Ming men, וינג הכליות. בחירתו במקרה זה נבעה עקב הרתיעה לקור והלשון הרטובה שהציגה המטופלת. האסטרטגיה העיקרית שנבחרה היתה תמיכה בצ’י הכליות וחימום ינג על מנת לאפשר גיוס זקיקים. הזקיקים הינם אספקט ייני של התמצית, על מנת לממש את התמצית ( יין ) יש צורך בתמיכה של ינג צ’י וחום. יין וינג תלויים זה בזה, קיומו של האחד תלוי בקיומו של השני. במצבים אלו תמיכה בינג מתבצעת הן ישירות על ידי צמחים מחממים ומחזקי ינג ( Yin yang huo, Rou gui, Tu si zi) והן על ידי שימוש בצמחים המעשירים יין, תומכים בדם המהווים מקור לינג (Shu di, Dang gui).
דיקור: Open Chong, Kd 13, Cv6,4, St36, Sp6
במהלך חודשיים בהם הזוג ביצע הפסקה מטיפולים הורמונאליים, ביצענו טיפולים בדיקור סיני כל שבוע בנוסף לנטילת הצמחים ו DHEA. לאחר חודשיים החלה הפציינטית פרוטוקול ארוך עם משאף סינרל ולאחר שקבלה וסת הוסיפה מנופור 450 יחידות. לאחר חמישה ימי זריקות התפתחו 6 זקיקים הרירית התעבתה ל 9 מ”מ, רמות האסטרדיול עלו 4477, רמות פרוגסטרון היו 2.
טיפול בדיקור בשלב זה היה: Kd13+Moxa, Cv6, 4, St29, 36, Kd3, Sp6
בהמשך, נשאבו 12, הופרו 4 הוחזרו 3 עוברים טובים בדרגה 1.
מניתוח ממצאי השאיבה ניתן לראות כי כמות הביציות שנשאבה היתה גדולה פי 6 ממה שהיתה עד כה. הסיבות לכך יכולות להיות מגוונות, החל משינוי סוג הפרוטוקול לפרוטוקול ארוך, הוספת נטילת DHEA וכלה בשילוב דיקור וצמחי מרפא. להערכתי ביצוע ההפסקה לתקופה של חודשיים ללא העמסה הורמונאלית על השחלה במקביל לשינוי אורח חיים, נטילת צמחים, דיקור סיני ו DHEA גרמו לשחלה להגיב טוב יותר לפרוטוקול ההורמונאלי שניתן והוביל לשאיבת ביציות מרובה. אם נתייחס לכמות העוברים שהופרו, ניתן לתהות מדוע נוצרו רק 4 עוברים. הרי מדובר באחוזי הפריה נמוכים. אולם אפשר לבחון את התוצאה הסופית בעיניים אופטימיות יותר ולאמר כי כל עובר הינו עולם ומלואו והחזרה של שלושה עוברים בדרגה 1 מעלים סטטיסטית את סיכויי ההריון בעשרות אחוזים.
בהמשך קיבלה האישה טיפול דיקור לפני החזרה וטיפול סמוך להשתרשות.
לאחר שבועיים דיווחה האישה על ערכי בטא חיוביים וההריון המוצלח הושג!
לקריאה נוספת בנושא:
סיפור מקרה- דיקור סיני וצמחי מרפא כתמיכה בטיפולי הפריה חוץ גופית ורזרבה שחלתית נמוכה
התמיכה ברפואה סינית בגירוי יתר שחלתי
[1] Management of female infertility with traditional Chinese herbal medicine: An updated meta-analysis. Karin Ried, Complementary Therapies in Medicine 01/2015; 23(1).