מפתיע לחשוב שבעידן המודרני במאה העשרים ואחת, רפואת מין ומגדר מתוארת כתחום עיסוק חדש. ההבנה שנחשבת לחדשנית או מתקדמת, שנלמדת בכל מיני אוניברסיטאות בארץ ובעולם, מתייחסת לעובדה הבסיסית שתפקוד המערכות בגופינו מושפע מהמין והמגדר שלנו. עשרות שנים שהמחקר המודרני לומד וחוקר מחלות הפוגעות בשני המינים, אך בפועל בכ 75% מהמחקרים נשים אינן משתתפות. התפיסה שיש להתאים את האבחון והטיפול תוך התייחסות אל ההבדלים בין גברים לנשים – היתה ונשארה רעיון מהפכני בעולם הרפואה [1]. האומנם?
במאמר זה אנסה לדיין את המאפיינים של מחלת מגפה בנשים על פי Wu you ke 吴又可 שחי בשנים 1582-1652.
כבר לפני מאות שנים ניתן להבחין כי היתה רפואה מגדרית אשר הדגישה את השוני הפיזיולוגי בין נשים וגברים, ואת הבדלי התגובה למחוללי מחלה בגוף האישה לעומת הגבר.
סון סי מיאו (A.D 581-682), כתב בספרו Bei Ji Qian Jin Yao Fang, שלנשים יש מרשמים מיוחדים כיוון שהן נבדלות בעקבות הריון, לידה ואיבוד דם רחמי. על כן מחלות נשים הן פי עשר קשות יותר לטיפול מאשר גברים. מחלות מתעוררות כתגובה לחוסר איזון בין אספקטים שונים של יין וינג בגוף, מצבי עודף או חסר, תקיעות או זרימה מנוגדת של צ’י. הקיסר הצהוב טען כי גברים נשלטים על ידי צ’י ואילו נשים על ידי דם. כלומר הפיזיולוגיה של נשים וגברים שונה ולכן ביטוי המחלה יכול להיות אחר. קל וחומר כאשר עוסקים ברפואה, אפשרויות הטיפול חייבות להיות מותאמות על פי מגדר.
כשקראתי לראשונה את הפרק על פגיעת מחלת מגפה בנשים בספרו של wu you ke “על מחלות מגפה”, נפעמתי לראות שכבר לפני מעל 400 שנים היתה התייחסות מגדרית לנשים. זהו ספר העוסק במגפות ולא ספציפי לרפואת נשים ועל כן הוסבה תשומת ליבי לנושא.