פורמולה מורכבת משילוב של מספר צמחים שהותאמו לטיפול בסינדרום מסוים לאחר דיפרנציאציה. השימוש בפורמולת צמחים מבוסס על טכניקות שהוזכרו ב-NEI JING su wen פרקים 22, 76 (BC 475-221). בשושלת האן, Zhang zhong jing, אחד מאבות המייסדים סיכם את שיטות האבחנה וטכניקות הטיפול. הוא כתב שני ספרים המהווים עד היום בסיס תיאורטי וקליני לכתיבת פורמולות צמחים:
1. Shan han lun – Discussion of cold induce disorders – מבוסס על 6 השכבות.
2. Jin gui yao lue – Essentials from the golden cabinet – מטפל במחלות פנימיות ע”פ סינדרומים.
כ 20% מהפורמולות השמישות עד היום מקורן משני ספרים אלו.
מאוחר יותר, תקופת Jin- yuan אופיינה בהקמת בתי ספר שונים שהדגישו אסכולות שונות בנוגע להיווצרות מחלה וצורת הטיפול בה.
האסכולות הרפואיות שנוצרו:
1. טיפול במחלות אש ע”י צמחים קרירים (Liu he jian)
2. ריקון -ניקוז מטה (Zhang cong zheng)
3. חיזוק אדמה (Li dong yuan)
4. חיזוק יין (Zhu dan xi)
בתקופת שושלת צ’ינג Cheng zhong ling, הציג בפנינו את 8 שיטות טיפול בסיסיות (Ba Fa) שמקטלגות את הפורמולות ע”פ אסטרטגית הטיפול: יזוע, גרימת הקאה, הרמון, ריקון, הפחתה, ניקוי חום, חימום, חיזוק.
סוגי אסטרטגיות הטיפול בצמחי מרפא סיניים
1. טכניקת יזוע: Han fa- 汗法
עידוד הזעה ע”מ לווסת תנועת qi – דם, איזון ying-wei וסילוק פתוגן חיצוני ע”י פתיחת הנקבוביות ויציאת הפתוגן דרך העור והשרירים תוך כדי ויסות Lu qi . הטכניקה שמישה למחלות שפגעו ברמה החיצונית של הגוף: Tai yang or Wei level.
בנוסף:
א. מצבי פריחות בשלב ההתחלתי של חצבת או פריחות עוריות
ב. מחלה שנסוגה אחורה מהפנים החוצה לחיצון.
ג. סינדרום חיצוני שחדר פנימה ,יש לשחרר חיצון ורק אח”כ לטפל בפנים.
ד. בצקות במחמם עליון – מעל לאגן.
אסטרטגית הטיפול מחולקת ל-2: צמחים חריפים חמימים לסילוק רוח קור, צמחים חריפים קרירים לסילוק רוח חום.
2. טכניקת הקאה: Tu fa- 吐法
לגרום לגירוי הקיבה ע”מ שמזון, ליחה או רעלים שנתקעו בגרון/חזה/קיבה יוצאו החוצה דרך הפה. האסטרטגיה מיוחסת לטיפול במצבי תקיעות ב- UJ אולם כיוון שהיא פוגעת ב zheng qi וב st- qi נהגו להשתמש בה רק במצבים אקוטיים – עודף. כיום השיטה לא שמישה בגלל חסר הנוחות.
3. טכניקת ריקון: Xia fa- 下法
עידוד יציאות ע”מ לנקות את המעיים ולסלק פתוגן חום שחוסם את המעי. לעצירות, חום פנימי עודף עם צואה יבשה, סטג’ דם, תקיעות ליחה ומים בקיבה/ מעיים. השימוש הוא רק במצבי עודף פתוגן עם קונסטיטוציה חזקה שכן האפקט דרמטי.
4. טכניקת איזון: He fa-和法
ויסות והחזרת תפקוד הגוף ע” איזון: ייו-ינג; zang-fu; למצבי התקפת פתוגן בשכבות חצי בחוץ- חצי בפנים (shao yang) , מלריה, דיסמנוריאה( הרמון טחול-כבד), אי נוחות אפיגסטרית (ויסות קיבה מעיים).
5. טכניקת חימום: Wen fa-温法
למצבי קור פנימי, פתיחת זרימת מרידיאנים. לחסר ינג שגורם לדומיננטיות יין- קור ובעיית סירקולציה של qi ודם בערוצים. חימום ינג, סילוק קור, הזרמת מרדיאנים. יש לשלב צמחים מחזקים בנוסף למחממים כיוון שהרקע לכך הוא חסר.
6. טכניקת ניקוי חום: Qing fa-清法
טיפול בחום פנימי שיוצר מחלות זיהומיות ע”י קירור(מדובר בחום ללא צורה). הפתוגן מצטבר ברמת qi , ying, blood או ב zang fu –ולאורך זמן עלול להפוך לרעילות. פתוגן חום מכלה נוזלי גוף ופוגע ב qi לכן יש לשלב במקביל צמחים שמעודדים ייצור נוזלים ותומכים ב qi. בשלב הסופי של מחלת חום או במחלה כרונית תתכן פגיעה ביין לכן יש לשלב מחזקי יין.
7. טכניקת הפחתה: Xiao fa- 消法
8. טכניקת צמצום: פיזור הדרגתי של מסות/ הצטברויות עקב תקיעות qi, דם ליחה, מזון, תולעים. הטכניקה כוללת עידוד עיכול מזון, פיזור מסות ונפיחות, הנעת qi ודם. השיטה אינה דראסטית כמו בריקון אלא הדגש הוא על טרנספורמציה והפחתת הפתוגן.
9. טכניקת חיזוק: Bu fa –补法
חיזוק והזנת הגוף המצבי חסר וחולשת qi, blood, yin- yang . כך הגוף יוכל להתנגד לחדירת פתוגנים . במצב שהפתוגן חדר ויש מאבק בינו לבין אנרגית הגוף אסור להשתמש באסטרטגיה זו.
בשלב מאוחר יותר התפתחו ונוספו עוד קטגוריות כגון פורמולות מעגנות, מרגיעות נפש, והקטגוריה של הפחתה שהייתה כללית מידי חולקה למווסתי QI , מווסתי דם, מתמירי לחות, מסלקי ליחה.
עקרונות בכתיבת פורמולת צמחים
כל פורמולה עונה על אסטרטגית טיפול שנקבעת לאחר דיפרנציאציה קפדנית של סימפטומים שמציג המטופל. פורמולה אפקטיבית הינה פורמולה שמדגישה את טווח פעולתה ומצמצמת את תופעות הלוואי שלה.
מהי המטרה של מרתח הצמחים:
- שילוב צמחים ליצירת סינרגיזם להגברת אפקט הטיפול.
- שימוש בצמחים שונים מקטגוריות שונות לטפל בסינדרומי משנה שונים, וכך הרחבת טווח הטיפול.
- מניעת תופעות לוואי: לעיתים שימוש בצמחים יוצר עומס על הקיבה או יוצר תגובת רעילות, לכן פורמולות מסוימות מכילות צמחים לאיזון והרמון הפורמולה וכך מונעים תופעות לוואי על הגוף.
האינטראקציה בין מרכיבי הפורמולה הסינית
ע”מ לבנות פורמולה יש להבין קודם כל את תפקיד הצמח הבודד ואת היכולת להכניסו בשילובים עם צמחים אחרים. יש לארגן את עקרון הטיפול כך שידריך אותנו במהלך צירוף הצמחים בכתיבת הפורמולה.
סדר הכתיבה נקבע ע”פ היררכיה, הוזכר ב su wen chap. 74 ” הצמח שמטפל במחלה באופן ישיר נקרא הקיסר, זה שעוזר לקיסר נקרא השר, הצמח שצמוד לשר הינו השליח”.
קיסר:
זהו הצמח העיקרי שמותאם לטיפול בסינדרום או הפתולוגיה הדומיננטית וקובע את אסטרטגית הטיפול. לעיתים קובע את שם הפורמולה.
שר:
- מחזק את פעולת הקיסר בטיפול הפתולוגיה העיקרית
- מהווה צמח עיקרי בטיפול בסינדרום/מחלה משנית, כלומר מרחיב את טווח הטיפול.
עוזר:
מתאם בין הקיסר והשר ע”מ לשפר את תוצאות הטיפול.
תפקידו
1. תומך בפעולת הקיסר/השר או מופנה לטיפול במחלות משניות.
2. מעדן ומפחית תופעות לוואי של צמחים ומעדן את רעילותם.
3. בעל תפקיד הפוך לזה של הקיסר/השר, מופיע בד”כ במחלות קשות.
שליח- משרת:
1. מכוון את הפורמולה לאיבר או מרידיאן מסוים.
2. הרמון הצמחים ופעולתם, מגן על הקיבה ועוזר בספיגה.
לא כל פורמולה מורכבת מארבעת התפקידים, לרוב מופיעים הקיסר והשר, במידת הצורך משלבים את העוזר והשליח. קלינית לא תמיד ניתן להפריד בין ההיררכיה של המרכיבים חוץ מהקיסר. חוץ מתפקוד הצמח מינונו לעיתים קובע את היותו הקיסר של הפורמולה (יש להתייחס למינון הנורמאלי של הצמח כנקודת המוצא). שינוי מינון ישנה את אסטרטגית הטיפול ולפיכך את תפקוד הפורמולה.
מודיפיקציות
השינויים בצמחים מבוצעים בהתאם למצב המחלה ומותאמים לחולה הספציפי: גילו, קונסטיטוציה, תנאי סביבתו וכדומה. השינויים מבוצעים כדלהלן:
- הוספת או הפחתת מרכיב אחד או יותר.
- הגברת או הפחתת הכמות הנדרשת בגרמים של הצמחים בפורמולה.
- שינוי צורת הלקיחה/ המינון המומלץ ביום.
צורות לקיחה שונות של פורמולות סיניות
צורת הלקיחה מותאמת לצרכי הטיפול בהתבסס על סימנים שמציג החולה: בישול הצמחים, אבקה, כדורים, משחה, סירופ,אמבט, קטורות, עוגות,וכו..
בישול צמחים סינים (מרתח צמחים)
לאחר השריה של 30 דק’ עד שעה בסיר חרס, כאשר המים מכסים את כל הצמחים, מביאים לרתיחה ומורידים לבישול של עוד 20-30 דק’ על אש נמוכה. מסננים את המים לקערה. מוסיפים מנה שנייה של מים לסיר חוזרים על הבישול. מאחדים את 2 הנוזלים משתי ההרתחות ושותים. המרכיבים נספגים ומשחררים את פוטנציאל פעולתם במהירות. צורת לקיחה זו הינה השכיחה ביותר בסין היות וקל לשנות את מרכיבי הפורמולה ע”פ הצורך הספציפי של החולה.
דגשים בבישול צמחי מרפא סיניים:
☼ צמחים משחררי חיצון יש להרתיח עד 15 דק’ על אש גבוהה ע”מ למנוע התנדפות החומר הפעיל וירידה באפקטיביות.
☼ צמחים מחזקים או מניעים qi ודם יש לבשל על אש נמוכה זמן רב יותר כדי שכל האלמנטים הפעילים ישוחררו למרתח.
☼ צמחים כגון קונכיות, שריון צב, מאובנים, יש לחתוך לחתיכות ולהכניס 10-20 דק’ לפני הוספת שאר המרכיבים: shi jue ming, long gu, mu li, shi gao, gui ban, bie jia .
☼ צמחים ארומאטיים יש להכניס ב-5 דק’ אחרונות של המרתח, ע”מ שהמרכיבים שמתפרקים בקלות לא יתנדפו: bo he, sha ren. Bai dou kou .
☼ צמחים בעלי חלקיקים קטנים שמגרים את הגרון בזמן הבליעה יש לעטוף בחיתול בד בזמן ההרתחה: xuan fu hua, ting li zi,che qian zi, pu huang .
אבקה
הצמחים נטחנים ומוכנים ללקיחה דרך הפה עם צמחים חמים או כשימוש חיצוני. הספיגה מהירה וטובה יותר מכדורים.
כדורים
הצמחים נטחנים לאבקה שמעורבבת עם דבש, מים, קמח אורז או חומץ-יין לעזור ביצירת כדור. הספיגה איטית ופוטנציאל הפעולה חלש יותר, לכן יעיל במחלות כרוניות או במצבי חולשה שבהם מנסים להימנע בשימוש דראסטי של צמחים שמקשה על פעולת הקיבה. בנוסף, שימוש בכדורים נוצר בגלל מרכיבי הפורמולה: או שאחד המרכיבים רעיל או בעל אפקט דראסטי שרוצים לעדנו ע”י התוויה של כדור.
התווית פורמולות סיניות
- אספקט הזמן: באופן כללי כשעה לפני הארוחה לגרום לספיגה מרבית. פורמולות שמהוות גירוי למע’ העיכול יש לקחת לאחר הארוחה. פורמולות מחזקות-מזינות נלקחות על בטן ריקה. פורמולות מרגיעות נפש תילקחנה אחה”צ או לפני השינה. מחלות מחמם עליון יש לקחת אחרי הארוחה ומחלות מחמם תחתון ניקח לפני הארוחה.
- מספר הלקיחות: המרתח מחולק לרוב לפעמיים ביום. במידה ומדובר במחלה אקוטית נמליץ על לקיחה אחת. אם ישנם שיהוקים, גיהוקים או בחילות יש לקחת בהדרגה למנוע גירוי לקיבה. במצבי התקררות יש להתלבש ולהתכסות היטב לאחר הלקיחה ע”מ לעזור בהזעה.