אחת התלונות השכיחות אצל רופא הנשים היא גרד בפות ובנרתיק. לעיתים מצטרפים לגרד תחושות של צריבה, עיקצוצים או שריפה. הנרתיק (שנקרא גם וגינה) הינו איבר שרירי שמחבר את צוואר הרחם אל הפות ואורכו נע בין 7-10 ס”מ בממוצע. הנרתיק מורכב מדפנות גמישות המכילות כלי דם רבים. דפנות הנרתיק המפרישות חומרי סיכה וריר לשמירה על לחות.
מדוע חשובה הלחות של הנרתיק?
במהלך המחזור החודשי משתנה ההפרשה הנרתיקית. לאחר הדימום הוסתי וככל שמתקרבים אל מועד הביוץ ההפרשות הופכות לשקופות וצמיגות כמו מרקם של חלבון ביצה. צמיגות זו נועדה לסייע לזרעים לשחות ולעבור את הנרתיק ביתר קלות בדרכם אל פתח צוואר הרחם הרחם והחצוצרה לפגוש את הביצית ולהפרות אותה. לאחר ביוץ ההפרשה הנרתיקית משתנה הופכת צמיגה יותר וצבעה כבר לא שקוף אלא בצבע קרם על מנת למנוע ממזהמים לחדור אל הרחם.
איך יודעים שיש בעיה בהפרשה הנרתיקית?
כאשר האישה חווה שינוי בריח הנרתיק, במרקם ההפרשה ובתחושת גרד סימן שכדאי לגשת ולהיבדק אצל רופא/ת נשים.
הנרתיק מאחד סביבו חיידקים פטריות ווירוסים שאוהבים ומשגשגים בתנאי חום ולחות. אבל יש סיבות שונות להופעת גרד וגינלי:
מהן הסיבות השכיחות לגרד בפות ובנרתיק?
- זיהום פיטריתי כגון קנדידה או זיהום חיידקי. זיהום עקב פטריה עלול להגיע ממערכת העיכול ולעבור לנרתיק והפות.ואילו תחתוני חוטיני עלולים לגרום לחיכוך, להגביר את החום והשגשוג החיידקי שעובר מפי הטבעת אל הנרתיק.
- מחלת עור אוטואימונית בשם לינכן סקלרוזיס המאופיינת בגרד עם שינוי אנטומי בעור שהופך ללבן.
- תגובה אלרגית לחומרים שהפות נחשף אליהם כגון סבון כביסה חדש, מוצרי הגיינה כדוגמת תחתוניות ( מגן תחתון מונע איוורו ומעלה את תחושת החום והלחות המקומית). נשים העוברות בדיקת אולטראסאונד וגינלית לעיתים מדווחות על גרד כמה ימים לאחר הבדיקה. יתכן שהן מפתחות תגובה אלרגית לג’ל שחודר לנרתיק בעת הבדיקה.
- תזונה עתירה בפחממות, סוכרים, גלוטן או מוצרי חלב עלולה לעודד אצל חלק מהנשים תחושת גרד בנרתיק ובפות.
- שינויים הורמונליים כגון גיל המעבר בו יש ירידה ברמת האסטרוגן וההזנה לרירית הנרתיק. תהליך זה מוביל לעיתים ליובש וגרד וגינלי.
- לאחר יחסי מין או כתגובה ללחץ וסטרסס אצל חלק מהנשים רגישות זו תתבטא בהתחלה של גרד בנרתיק.