מידע אודות שחלות פוליציסטיות דיקור סיני
שחלות פוליציסטיות (polycystic ovarian syndrome ) הינה מחלה מערכתית שמשפיעה על העור, השיער, מחזור הופך לא סדיר ובחלק מהנשים מופיעה השמנה.
בשנת 1935 רופאים בשם ד”ר סטיין וד”ר לבנטל פרסמו לראשונה את מה שידוע כיום כסנדרום שחלות פוליציסטיות.
בשני העשורים האחרונים חלה עליה באבחנה ובמודעות לסינדרום וכיום התסמונת משפיעה על 5-10% מנשים בגיל הפוריות.
תסמונת השחלות הפוליציסטיות, הינה הסיבה השכיחה ביותר לבעיות פוריות על רקע חוסר ביוץ במדינות המפותחות. הסימנים השכיחים כוללים מחזור לא סדיר, וסימפטומים של עלייה באנדרוגנים ( הורמוני מין גבריים) כגון: השמנה, שיעור יתר, אקנה והתקרחות.
נשים עם תסמונת השחלות הפוליציסטיות (pcos), נמצאות בסיכון גבוה של תנגודת לאינסולין. כיום מחקרים נוטים לחשוב כי תנגודת לאנסולין הינה נקודת המפתח העיקרית להתפתחות סינדרום זה. נשים פוליציסטיות נוטות לפתח עודף שומנים או רמות סוכר גבוהות בדם ועל כן עלולות לחלות בעתיד במחלה מטבולית כגון סוכרת ו/או מחלת לב וכלי דם.
נשים פוליציסטיות ללא עודף משקל גם מייצרות עודף תאי שומן בגוף, הסיבה לכך עדין לא ברורה ויתכן שנובעת עקב עודף רמות אנדרוגנים או עקב תנגודת לאינסולין המשבשים את מערך פיזור תאי השומן ותפקודם בגוף.
נמצא כי סוכרת מסוג 2 שכיחה פי שתיים בנשים פוליציסטיות מאשר נשים ללא הסינדרום. בנוסף, אי סבילות לגלוכוז עלולה להתפתח עד גיל 30 בכ 30%-50% מהנשים הפוליציסטיות עם עודף משקל.
אבחון קיומן של שחלות פוליציסטיות
( אבחון על פי קריטריונים של רוטרדם נדרשים להופיע 2 מתוך 3 הסימנים הללו)
1. תמונה של ציסטות רבות בתוך השחלה ( שחלה פוליציסטית)
2. רמת אנדרוגנים ( הורמוני מין זכרי- טסטוסטרון) גבוהה, יחסי Fsh:Lh 1:3
3. חוסר ביוץ
סימני משנה לקיום שחלות פוליציסטיות
שיעור יתר, אקנה, השמנה.
הציסטות – שחלות פוליציסטיות
הציסטות בשחלה הן זקיקים שעצרו את התפתחותן. ציסטות אלה ורקמת החיבור שם יוצרים הפרשת טסטוסטרון המובילה לסימני שיעור ולשיבוש הופעת ביוץ.
רמת LH גבוהה לאורך המחזור גורמת ליצור נוסף של טסטוסטרון ופוגעת בהתפתחות הזקיקים בשחלה שמתנוונים.
בשנים האחרונות נמצא כי לנשים הסובלות מתסמונת שחלות פוליציסטיות קיימת מעורבות של תנגודת לאינסולין ומאזן גלוכוז לקוי בגוף.
אינסולין מחדיר סוכר לתאים וכך שומר על רמת סוכר מסוימת בדם. תנגודת לאינסולין משמעותה היא שתאי הגוף אינם מגיבים להימצאות האינסולין בדם ולא מאפשרים לו להכניס את הסוכר לתאים.
כמות הסוכר נשארת גבוהה בדם מה שמאותת ללבלב להפריש עוד אינסולין. רמת אינסולין גבוהה בדם משפיעה ותומכת בהפרשת אנזימים שאחראים על ייצור אנדרוגנים (טסטוסטרון) המשפיעים על מהלך גדילת הזקיקים בשחלה.
ישנם חוקרים הטוענים כי התנגודת לאינסולין היא הגורם הראשי להתפתחות תסמונת זו.
מחקר שבדק את היחס שבין אופי המחזור לקיום תנגודת לאינסולין מצא כי נשים פוליציסטיות שהמחזור שלהן מגיע כל 35 יום ומעלה נוטות לסבול יותר מתנגודת לאינסולין.
זאת לעומת נשים ללא התסמונת ובעלות מחזור סדיר בין 26-34 ימים(1). עוד מצא המחקר כי ל 20% מהנשים פוליציסטיות יש מחזור סדיר, והן לא הציגו תנגודת לאינסולין.
השפעת המחלה על יכולת הפוריות נובעת מכך שלא קיים ביוץ. התמונה ההורמונאלית היא של חוסר באסטרוגן אך עודף ב LH וטסטוסטרון. מצב זה משפיע גם על רירית הרחם שאינה מתעבה ולכן המחזור הופך לא סדיר ולרוב ומאחר. אם וכאשר יש לעיתים ביוץ הוא מתרחש בשלב מאוחר במחזור.
איכות הביצית לרוב ירודה בגלל תנאי הגידול בתוך השחלה והעובדה שהסביבה מכילה טסטוסטרון במקום אסטרוגן. תהליך ההתעברות בנשים פוליציסטיות משלב הורמונים וטיפולי פוריות.
הגישה ברפואה סינית – שחלות פוליציסטיות דיקור סיני
ברפואה סינית מחלות גניקולוגיות מקושרות לבעיה אנרגטית במספר איברים: כליות, טחול, כבד.
חשוב לציין כי לא מדובר בבעיית תפקוד באיברים אלו כפי שנהוג להציגם ברפואה מערבית אלא במהות הפיזיולוגית פילוסופית הסינית שיש לאיברים.
הכליות אחראיות בראיה סינית על מערכת הרבייה: איכות הזקיקים, הזנה ועיבוי רירית רחם, קיום ביוץ איחוד בין ביצית לזרע כולם נתמכים ותלויים במצב הכליות.
הטחול אחראי על ייצור אנרגיה ודם לגוף.
הוא תומך בפירוק מזון והעברת המינרלים והויטמינים אל תאי הגוף להזנה. אנרגית טחול טובה תייצר חומרי הזנה נוזלי גוף ודם שיבנו את רירית הרחם, ותמכו בהשרשת העובר ובהתפתחותו.
הכבד אחראי על זרימה חופשית של אנרגיה ותנועת הדם. כאשר התנועה טובה זקיק יתפתח, ביצית יכולה לחרוג מהשחלה, דם יזרום אל הרירית ויעבה אותה, דם גם יגיע את העובר ויספק לו הזנה.
תפקידם של הכליות הטחול והכבד לעיתים חופף. הם נשענים ותלויים בתפקודו של האחר. בעיה באחד עלול להוביל לפגיעה באחר.
המטפל ע”י תשאול, בדיקת דופק, לשון ואבחנת בטן ינסה לאזן ולחזק את איברים אלה בעזרת שימוש בנקודות דיקור וצמחי מרפא.
טיפול שאורך זמן
טיפול בשחלות פוליציסטיות ע”פ ניסיוני אורך זמן. מטרתנו להביא לביוץ סדיר ולמחזורים יותר תכופים לכן כדאי להתחיל את הטיפול כארבעה חודשים לפני רצון ההתעברות.
מניסיוני, נשים עם מחזור לא סדיר שלא מעוניינות ליטול גלולות יותר, בהחלט יכולות לאחר טיפול ממושך של דיקור סיני וצמחי מרפא להסדיר מחזור ואף להתחיל לבייץ באופן עצמוני.
הסדרת מחזור חשובה לא רק בגלל השגת הריון אלא על מנת לשמור על מאזן הורמונאלי טוב המשפיע גם על צפיפות העצם ומחלות לב.
בעזרת בדיקת חום השחר כל בוקר ולימוד עצמי של בדיקת צבע ומרקם ההפרשות הוגינאליות ניתן לברר את שלבי המחזור של האישה ולהעריך את הצלחת הטיפול הסיני.
בנשים שנמצאות במהלך טיפולי הפריה מטרת הטיפול תהיה לתמוך בתהליך ע”י שחרור לחצים שמלווים בד”כ את הזוג:
לשפר איכות זקיקים וכמותם, לשפר את עובי רירית הרחם ולהפחית את תופעות הלוואי של הזריקות ההורמונליות: נפיחות בטן, כאבי ראש, שינויי מצב רוח ועוד.
הנחיות תזונה בטיפול בטיפול מערבי בשחלות פוליציסטיות
אם את סובלת מעודף משקל, תהליך הסדרת המחזור והבאת ביוץ יוטב אם תורידי מספר קילוגרמים. בנשים עם שחלות פוליציסטיות קיימת תנגודת לאינסולין.
לכן הפחתת צריכת פחממות או סוכרים חשובה לשיפור תוצאות ההפריה וסיכויי ההתעברות.
א. יש להפחית אכילת סוכרים ופחממות פשוטות
ב. להמעיט בצריכת אלכוהול
ג. להעלות כמות סיבים בתזונה
ד. לבצע פעילות ספורטיבית
ה. ליטול אומגה 3 על בסיס יומי לשפר את התפקוד השחלתי
מתעניינים בטיפול ב- שחלות פוליציסטיות דיקור סיני ?
אם אתם מתעניינים או מתעניינות בטיפול בשחלות פוליציסטיות דיקור סיני, צרו עימי קשר בטלפון: 050-6885413.
קישורים לקריאה נוספת בנושא שחלות פוליציסטיות דיקור סיני
למאמר אודות תזונה במהלך טיפולי פוריות לחצ/י כאן
למידע מדוע חשוב לשלב רפואה סינית בטיפולי פוריות לחצ/י כאן
(1) Meredith Brower et al. The Severity of Menstrual Dysfunction as a Predictor of Insulin Resistance inPCOS. J Clin Endocrinol Metab, December 2013, 98(12):E1967–E1971