במאמר זה תוכלו למצוא מידע אודות דיקור סיני לבעיות זרע
כמה נפוץ דיקור סיני לבעיות זרע ?
בעיות זרע בקרב גברים הן תופעה נפוצה ובעקבות זאת רבים מהם פונים לדיקור סיני על מנת לשפר את הפוריות. על מנת לסבר את האוזן, כ 15% מהזוגות הנשואים נתקלים בבעיית פוריות ומתקשים להשיג הריון. במשך שנים רבות נהוג היה לייחס את בעיית הפריון אל האישה, אולם ידוע היום לא מעט מהמקרים נובעים מבעיות פוריות שונות בגבר.
הערכת פוריות הגבר נמדדת לרוב באמצעות בדיקת זרע במעבדה והשוואתו למדד המקובל ע”י ארגון הבריאות העולמי.
למרות שישנן הצעות וכלים נוספים זו הדרך המקובלת שנוסדה עוד בשנות החמישים.
לאורך השנים שונו המדדים ופחתו בהתאם לממוצע העולמי שהשתנה. בשנת 2010 נקבעו ערכים חדשים הנמוכים יותר מקודמיהם ( ראו טבלה 1).
למרות שקשה להעריך בוודאות את אחוז המקרים לאי פוריות הגבר, ההוכחות הקליניות הקיימות מעידות על כך ש 20%-30% מהגברים הצעירים מציגים איכות זרע נמוכה, ומתוך 30%-50% מהזוגות בטיפולי פוריות הגורם בגבר הוא זה המוביל לבעיית הפריון [1]
(טבלה 1) ערכי זרע תקינים לפי WHO משנת 2010
מדדים | טווחים |
נפח הפליטה (ml) | 1.5 |
ריכוז הזרע במ”ל (X106/ ml) | 15 |
כל כמות הזרע בפליטה (X106 ml) | 39 |
אחוז הזרע בתנועה | 40% |
אחוז הזרע בתנועה קדימה | 32% |
אחוז מורפולוגיה נורמלית | 4% |
PH | 7.2 |
ישנן סיבות רבות לפגיעה באיכות הזרע
- גורמים סביבתיים ואורח חיים
- תזונה
- מתח
- ווריקוצלה- וריד מורחב
- גנטיקה: תסמונות שונות כגון קליינפלטר, cystic fibrosis ועוד
- דלקות וזיהומים במערכת המין הגברית
- אידיופתי (לא מוסבר) 25%~
גורמים אלו עלולים לפגוע בייצור הזרע, תנועתו וצורתו ואף לפגוע במטען הגנטי ( DNA).
תהליך ייצור הזרע עד להפריה
התחדשות תאי זרע אורכת כ- 72 ימים, לכן בדיקת זרע יכולה להשתנות ולהשתפר בכל גל ייצור. כיוון שהזרעים רגישים לחום, הם נוצרים באשך הנמצא חיצונית לגוף בטמפרטורה של כ- 36.2 מעלות. תנאי חום כגון: סאונה או ג’קוזי עלולים לפגוע ולהשפיע על תוצאות בדיקת הזרע לרעה, לכן כדאי להמנע מחשיפה אליהם. לאחר יצירת הזרע הוא נאגר ביותרת האשך (האפידידימיס), שם עובר תהליכי הבשלה הגורמים לו להיות בר הפריה ובר תנועה. תנועת הזרע נעשית אקטיבית רק שהוא נפלט החוצה בתהליך הנקרא (capacitation), עד אז נוזלי הזרע (המקנים לו PH, סוכרים ולחות) מאפשרים לו לנוע. השינויים הכימים העוברים על הזרע מרגע הפליטה הינם שינויים ציטופלסמטיים של כולסטרול וגליקופרוטאינים המאפשרים לו לנוע בכוחות עצמו אל החצוצרה והביצית. כמו כן נוצרים שינויים במבנה ראש הזרע שיאפשרו לו לחדור את מעטפת הביצית. רק אחרי שהזרע מצוי במערכת המין הנקבית ועובר את השינויים הוא יוכל להפרות את הביצית.
מהו התהליך לברור פוריות הגבר?
- לקיחת דגימת זרע: בדיקת כמות הזרע, תנועתו, וצורתו
- בדיקה הורמונלית: ניתן לבדוק ערכי Fsh, LH, Testosterone ולברר סיבה לכמות ירודה של הזרע.
- בירור מיקרוביולוגי: דגימות שתן ונוזל זרע לברר תהליך דלקתי או מחלות מין
- אולטראסאונד אשכים: לברר ורידים מורחבים (וריקוצלה ) ציסטות או גידולים באשך.
- בירור גנטי: שינויים בכרומוזומים כגורם לבעיות פוריות הגבר
מהו הטיפול בגברים עם ספירת זרע נמוכה?
טיפול מומלץ רק לאחר שנה של ניסיונות להרות ספונטאנית, אלא אם כן ישנה פגיעה גדולה לסיכויים כדוגמת זרע מועט עד אספרמיה, חוסר ביוץ או חסימת חצוצרות, גיל האישה מעל 35.
- שינויים באורח חיים, ירידה במשקל, הפסקת עישון ואלכוהול, ספורט קיצוני ( מרתון), הורדת טמפרטורה באשך ע”י שינוי סוגי תחתונים, אי חשיפה לסאונה/גקוזי, דיקור סיני, צמחי מרפא
- תרופות במקרים של חוסר איזון הורמונלי
- ניתוח, במצבי וריקוצלה או חסימות עקב ציסטות
- הפריה חוץ גופית וביצוע מיקרומניפולציה ( ICSI)
- ניתוח להפקת זרע TESA/ TESE
ההתייחסות לפוריות הגבר, דיקור סיני לבעיות זרע
רפואה סינית התייחסה לבעיות פוריות הגבר בכתבים העתיקים. פוריות הגבר כמו פוריות האישה משוייכים לתפקוד אנרגית הכליות ולמצב הצ’י, היין, הינג והתמצית החיים. המונח כליות ברפואה סינית אינו מתייחס לתפקוד האיבר הספציפי, אם כי לתפקוד מערכות ופעולות שהמונח מייצג. הכליות הן איבר מסוג יין ותומכות בינג. כאשר יין וינג מאוזנים אזי תפקוד מערכת הרבייה יהיה בשיאו. הבסיס הנדרש לשימור פוטנציאל פוריות מלא הוא חוזק צ’י, מלאות תמצית הכליות ואיזון בין יין וינג הכליות. חלק ניכר מתמיכה בבעיות פוריות כגון ספירת זרע נמוכה יכלול תמיכה באלמנט הכליות אולם חלק אחר יתייחס לאספקטים נוספים הקשורים לאורח חיים לחוץ, תזונה לקויה, חשיפה לרעלנים עקב אלכוהול וסיגריות שיציגו מצב עודף של חום ולחות המשפיעים על ייצור הזרע, צורתו ותנועתו.
קישורים למאמרים נוספים בתחום דיקור סיני לבעיות זרע
סיפור מקרה המשלב רפואה סינית בטיפולי פוריות על רקע בעית פוריות הגבר
[1] Assessment of male factor. Allan A. Pacey, Best Practice & Research Clinical Obstetrics and Gynecology 26 (2012) 739–746