בעמוד זה תוכלו למצוא תוכן מקיף על אנדומטריוזיס רפואה סינית וכיצד היא מקלה על התסמינים.
מה זה אנדומטריוזיס? וכיצד רפואה סינית מסייעת בטיפול
אנדומטריוזיס היא מחלה גינקולוגית המופיעה לרוב בנשים בטווח גילאים 30-40.
האנדומטריום – היא רירית שמרפדת את חלל הרחם. במצב בו תאים דמויי רירית רחם גדלים מחוץ לחלל הרחם המצב נקרא אנדומטריוזיס. במצב זה ישנה שכיחות גבוהה למצוא תאים באיברים כגון:
- שחלות
- חצוצרות
- עומק שריר הרחם
המצאות מוקדים כאלה של תאים דמויי רירית הרחם בעומק שריר הרחם נקרא אדנומיוזיס Adenomyosis. חשוב לציין כי נגעים שכאלה גדלים לעתים על פני איברים נוספים, שנמצאים בקרבה אנטומית לאברי הרבייה כגון:
- שלפוחית השתן
- המעי הגס
- הרקטום
לעיתים נדירות, אפשר למצוא מקרים של אנדומטריוזיס גם במקומות מרוחקים מהאגן, כגון הריאות או המוח. נגע שכזה יכול להיות שיטחי על הרקמה או חודר פנימה אל תוך האיבר בעומק של לפחות 5 מ”מ.
רירית הרחם (האנדומטריום) מגיבה לשינויים ההורמונאליים המתרחשים במהלך המחזור החודשי ומדממת כוסת כל חודש. הופעת הוסת מתרחשת בעקבות ירידה ברמות פרוגסטרון. מוקדי האנדומטריוזיס בדומה לרירית הרחם, גם הם מגיבים לשינויים ההורמונאליים החודשיים ומדממים מקומית באזור שהשתרשו. מצב זה עלול להוביל להופעת תגובה דלקתית מקומית. תגובה זו של מערכת החיסון תגרום לכאב ותוביל לעתים להיווצרות רקמה צלקתית. עלולים להיווצר הידבקויות מסביב לנגעי האנדומטריוזיס ובין האברים הסמוכים לנגע. לעיתים תתפתחנה ציסטות בשחלות (שלפוחיות מלאות בנוזל שמקורו בדם שהתפרק).
כיצד נאפיין אנדומטריוזיס
האפיון מסתמך על התסמינים השונים וכולל בין היתר:
כאבים עזים באגן, בבטן תחתונה או בגב לפני ובמהלך הוסת(97%)
כאב בין הוסתות (62%)
כאב בזמן קיום יחסי מין (59%)
כאב בזמן יציאות, שלשול, עצירות בזמן וסת
אי פריון (47%)
כאב מתן שתן או דחיפות מתן שתן בזמן הוסת, עייפות, לאות
אסימפטומטי- ללא סימנים
השערות לגבי סיבות להתפתחות אנדומטריוזיס
1. בזמן וסת חלק מהדם זורם לתוך החצוצרות ומשם לחלל האגן. רקמות אנדומטריום עלולות להתפשט דרך מערכת הדם או הלימפה ואף להגיע למקומות מרוחקים האגן. מצב זה מעורר תגובה חיסונית ומנגנוני דלקת המובילים לכאב. בחלל הפריטונאום של נשים עם אנדומטריוזיס נמצא אחוז מוגבר של מקרופאגים ותאי הרג טיבעיים Natural Killers השייכים למערכת החיסון. תאי הרג אלו יחד עם מאקרופאגים נודדים אל מקום הזיהום על מנת להרוג את הנגיף שפלש לגוף. באנדומטריוזיס תפקודם של המאקרופאגים ושל תאי ההרג הטיבעיים (NK ), משתבש ומאפשר השתרשות תאי רירית הרחם באגן, יצירת רדיקלים חופשיים וסטרסס תאי המפריע לדיפרנציאציה תקינה של רירית הרחם.
2. מבנה רירית הרחם של נשים עם אנדומטריוזיס מציגות ביטוי לא תקין של רצפטורים לפרוגסטרון ומצב שנקרא תנגודת לפרוגסטרון. באופן כללי פרוגסטרון הינו הורמון אנטי דלקתי המשפיע על רירית הרחם. בנשים הסובלות מאנדומטריוזיס יש תנגודת לפרוגסטרון המובילה לעליה בסוג קולטנים מסוג PR-C לעומת PR-A ו PR-B ברירית הרחם שלהן. תנגודת לפרוגסטרון הינו מצב שנוצר בעקבות פגם בפעולת קולטן פרוגסטרון ברירית הרחם שאינו מדכא את קולטן אסטרוגן מסוג אלפא (α). במצב תקין, במחצית השלב הלוטאלי כמות הרצפטורים לאסטרוגן מסוג אלפא פוחתת כנראה על מנת לאפשר השתרשות עובר במידה והריון. כלומר פעילות אסטרוגן אינה נחוצה אחרי הביוץ ברירית הרחם ואף עלולה לעכב השתרשות. חוסר היכולת לדכא רצפטורי אסטרוגן מסוג אלפא בריריות רחם של נשים עם אנדומטריוזיס הינו סימן לחוסר האיזון הקיים ברירית הרחם במחלה זו ולהוביל לבעיית פוריות.
ייצור מוגבר של אסטרוגן ברירית הרחם
בנוסף לאי הסדירות בסוג הרצפטורים לפרוגסטרון ותפקודם הלקוי, ברירית הרחם של נשים עם אנדומטריוזיס קיים ביטוי יתר של רצפטורי אסטרוגן מסוג בטא (β) לעומת רצפטורים של אסטרוגן מסוג אלפא (α). איזון לקוי זה כנראה גם מוביל לתנגודת פרוגסטרון ברירית וחשיפת יתר לאסטרוגן. מערך זה של שינויים במבנה ותפקוד רירית הרחם תורמים עוד יותר לעידוד תהליך דלקתי המלווה בשינוי רמות פרוסטגלנדינים, עליה באסטרוגן ועליה באינטרלוקינים מסוג IL-8+IL-17 שהינם ציטוקינים המעורבים במחלות אוטואימוניות. בנשים עם אנדומטריוזיס ישנו ייצור מוגבר של אסטרוגן ברירית הרחם, מצב זה יכול להסביר מדוע נשים עם אנדומטריוזיס עלולות לפתח יותר פוליפים ושגשוג של רירית רחם.
3. גנטיקה
4. ניתוחים גניקולוגיים או בטניים
5. שאריות רקמות עובריות המתפתחות לאנדומטריום במשך החיים ו”מופעלות” כמו מחלה אוטואימונית
אנדומטריוזיס – האבחנה
במרבית המקרים, האבחון יתבצע ע”י רופא נשים.
בשלב ראשון, יתבסס החשד כי האישה אכן סובלת מאנדומטריוזיס על מציאת כאב או רגישות באזורים אופייניים בעת הבדיקה הגינקולוגית של האגן.
בשלב השני הרופא ינסה להגיע לאבחנה מדוייקת יותר ע”י לפרוסקופיה וביופסיה.
אנדומטריוזיס רפואה סינית – הטיפול
אין כיום טיפול שמרפא לחלוטין את המחלה, אך ישנם טיפולים תרופתיים וניתוחיים, שמשיגים הקלה משמעותית של התסמינים ואף משפרים את הסיכוי להרות.
במצב קל כאשר התסמין העיקרי הוא כאב מתן תרופות נוגדות כאב יכול להקל.
טיפול ממושך ע”י גלולות מדכאות את הגירוי ההורמונאלי לרקמת האנדומטריוזיס ומפחיתות את הדימום בנגעים שמחוץ לרחם במהלך המחזור החודשי ניתן ברציפות 6-9 חודשים. טיפול זה, וטיפולים הורמונאליים אחרים כגון טסטוסטרון סינטטי או טיפול הורמונאלי אחר (דאנזול) נועדו למנוע הצטברות אסטרוגן ופרוגסטרון לדכות רירית רחם ותהליכים שחלתיים.
בתסמינים קשים, נגעים מעל 4 ס”מ פרוצדורה כירורגית להסרת הנגעים לעיתים משולבת.
כל הטיפולים הקיימים מציעים הקלה של התסמינים במקרים רבים רק באופן זמני, ואינם נותנים ריפוי מלא של הבעיה.
טיפול בדיקור סיני ורפואה סינית באנדומטריוזיס
רפואה סינית מתייחסת לאנדומטריוזיס ע”פ הסימנים המאפיינים את המחלה תחת קטגוריות של כאב מחזור, בעיות פריון וגושים.
הופעת המחלה מיוחסת לבעיה בסירקולציה של אנרגיה ודם בבטן תחתונה עם תקיעות לחות/ ליחה. רירית הרחם מושפעת מהפרשת ההורמונים במהלך החודש והדם המופרש במקומות מחוץ לרחם מצטבר כציסטות שוקולד. תופעה זו ע”פ הרפואה הסינית מיוחסת לתקיעות דם היוצרת כאב וסימני דלקת ( לרוב מתייחסת למרידיאן הכבד). הקיסר הצהוב ( ספר עתיק ברפואה סינית) טען כי כאשר יש בעיית תנועה מופיע כאב. הגורם לבעיית סירקולציה יכול להיות מצב נפשי, קור בבטן תחתונה או חולשה עקב עבודה מרובה וריצה סביב השעון. אסטרטגית הטיפול לרוב נועדה לשפר את התנועתיות בבטן תחתונה של צ’י (אנרגיה) ודם וכך להקל על הכאב המופיע ועל כמות ואיכות הדימום. לקיחת צמחי מרפא חשובה מאוד במחלה זו. היא עוזרת לאזן את המחזור ומשפרת את הסירקולציה בבטן התחתונה ומפחיתה את תהליך הדלקת. לטיפול מסוג זה יש השלכות רבות כתמיכה בכניסה להריון. בנוסף לדיקור שימוש במוקסה ( חימום נקודות דיקור) מאוד חשוב ומקל על התלונות של כאב בזמן וסת.
אנדומטריוזיס טיפול ברפואה סינית להקלה
טיפול אנדומטריוזיס רפואה סיניתי הינו ארוך וממושך ותפקידו להקל על הסימנים הקשים שמופיעים לפני ובזמן הוסת, להפחית את כמות הדימום ובהמשך לתמוך בהבאת הריון בשילוב עם הרפואה הקונבנציונלית.
פרט לדיקור סיני ישנה חשיבות עצומה לתזונה היומית שמלווה את האישה לאורך כל חייה. אסטרוגן ברובו קשור לחלבוני אלבומין ו SHBG, רק 2-3% ממנו פעיל בגוף. אסטרוגן מופרש בגוף ברובו דרך מערכת השתן ואילו כ 10% מופרשים דרך הצואה. תזונה סיבית המורכבת מפירות, ירקות ירוקים בעיקר ממשפחת המצליבים, יכולים לעזור בפינוי אסטרוגן מהגוף. אחד מתוספי התזונה החשובים בלקיחה הוא כורכומין. ידוע שאנדומטריוזיס הינה מחלה המשלבת גם מצב דלקתי ובעקבות זאת יופיע כאב. כורכום הוא שורש אנטי דלקתי. החומר הפעיל בו כורכומין הוא הרלוונטי ויש לרכוש כמוסות וליטול אותן. אכילה או תיבול של התבלין אינה מספקת. אומגה שלוש גם היא אנטי דלקתית ואפשר לשלב אותה בצריכה יומית.
אנדומטריוזיס היא מחלה כרונית ארוכה שלא מאובחנת בזמן. ניתן להתמודד איתה ולהקל על הסימפטומים על ידי שינוי אורח חיים, יוגה נשית, תזונה נכונה דיקור וצמחי מרפא סיניים.
מתעניינים באנדומטריוזיס רפואה סינית?
אם אתם מתעניינים או מתעניינות בטיפול באנדומטריוזיס, צרו עימי קשר בטלפון: 050-6885413.
קישורים למאמרים נוספים אנדומטריוזיס רפואה סינית
סיפור מקרה על אנדומטריוזיס אי פריון ודלקות שתן חוזרות